Сикинос – неоткритата цикладска красота

Сикинос е тих, типично гръцки остров и един от най-красивите острови на Цикладите. Известен е от древността като острова на виното, той остава леко на заден план през годините. Риболовът и земеделието са основният поминък на живеещите тук около 300 души. Макар на острова да има условия и леглова база за туристи, малко хора все още посещават Сикинос.

Сикинос

На снимката: Главното пристанище на Сикинос;Основният град на острова е едноименният Сикинос. Той е разделен на две отделни села – Кастро, и красивата и непокътната Хора, разположена на билото на хълм с изглед към морето. Кастро е малък лабиринт от улици и кафенета. На входа на селцето се намира площад Кастро, където може да се видят редица каменни здания от 18-ти век. Църквата Пантанаса заслужава да се посети, като това важи в пълна степен и за частично разрушеният манастир Мони Зоодичоу Пиги, укрепен срещу пиратски нападения. Вътре има икони на иконописеца Скордилис от 18-ти век. В средновековна Хора има малък частен Фолклорен музей, разположен в дома на семейството на американски емигрант. Тук може да видите маслинова преса, както и множество местни домашни и селскостопански артефакти.

Сикинос

На снимката: Главният град на острова;

От Хора пътека води в югозападна посока към Мони Епископис, като разстоянието се изминава за около час с нормално ходене. Предполага се, че църквата е била първоначално мавзолей от 3-ти век преди Христа, защото разполага с красиви дорийски колони и надписи, като едва пред 7-ми век след Христа той е бил преобразуван в църква. Самият манастир възниква през 17-ти век, но вече не се използва.

Сикинос

На снимката: Агиос Пантейлемонас;

На източния бряг, на 3 км (2 мили) югоизточно от град Сикинос, лежи пристанището на Апориния, известна още като Скала- тук има няколко чудесни кафенета, магазини, модерен хотелски комплекс и чудесен пясъчен плаж, който е предпочитан за семейна ваканция, защото е плитък и безопасен за деца.

Сикинос

На снимката: Плажът при Апориния;

Полезна информация за забележителности на остров Сикинос:

1/ Фолклорният музей на Сикинос:

Адрес: Ано Хорио, град Сикинос, остров Сикинос, Гърция;

Телефон: +30 228 6051 271;

Работно време:

Музеят е отворен само през юли и август, в определени дни и часове;

Цена на входни билети:

Билет за посещение – 2.00 Евро;

Как да стигнете до острова на Сикинос:

-Чрез ферибот /има фериботни връзки с Пирея, Йос, Санторини, Фолегандрос. Има по-редки връзки с Анафи, Сирос, Парос, Наксос, Милос/;

За повече информация относно разписанието на фериботите и цените на билетите, моля посетете уебстраниците на съответните оператори:

Hellenic Seaways www.hellenicseaways.gr

SeaJets www.seajets.gr

Blue Star Ferries www.bluestarferries.gr

Важно:

Имайте в предвид, че на острова няма банки и банкови клонове;
Сикинос

Важно: Настоящата статия предоставя информация за остров Сикинос, Гърция. Тук може да намерите обща информация за острова, информация за разположението на основните градчета на острова, информация за най-големите забележителности на острова- музеи, плажове, църкви и манастири. Статията е последно обновена от нашия екип на 24 Август 2018г.

В случай че търсите хотел на някой от Цикладските острови, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу ще намерите допълнителна карта относно острова, с разположението на отделните негови градове.