Замъкът "Предяма", Словения

Разположен непосредствено пред входа на пещера на около 9 км. северозападно от Постойна, замъкът „Предяма“ /Predjama/ впечатлява с драматичното си разположение. На същото това място е имало замък още от 1202г., но замъкът, който виждате днес тук, датира от 16-ти век. Замъкът, състоящ се от четири етажа, изглежда непревземаем. В осем зали на замъка са представени колекции от интересни маслени картини, оръжия, както и Пиета от 15-ти век. Замъкът впечатлява с интересни свои характеристики, като подвижния мост над бушуващата пред него река, както и дупки във входната кула, от където се е изливало нагорещено масло над нашественици, опитващи се да проникнат в замъка. Замъкът разполага още с дълбока тъмница, както и интересно ковчеже от 16-ти век, открито през 1991г. в мазето на замъка.  Последното било пълно с богатства. В замъка има и място, известно като „скривалището на Еразъм” – историческа личност, свързвана с този замък.

Замъкът "Предяма"

На снимката: Замъкът „Предяма“;

Замъкът "Предяма"

На снимката:  По-близък план на замъка;

Еразъм Лугер бил разбойник през 15-ти век, който подобно на Робин Худ обирал пътуващите през близката гора, като раздавал плячката на бедните. По време на войната между унгарците /при управлението на „добрия” крал Матея Корвин”/ и австрийците /при управлението на Фридрих III/, Еразъм подкрепил първите. Той се окопал в замъка „Предяма” и продължил от тук да осъществява своите дръзки дела, използвайки таен проход, през който излизал от замъка.

Замъкът "Предяма"

Замъкът "Предяма"

На снимките: Зали в замъка с представени колекции;

През есента на 1484г. австрийската армия под ръководството на Гашпар Равбар, управител на Триест, напада замъка, но не успява да я превземе в продължение на месеци. Историята разказва, че през цялото време Еразъм се подигравал на австрийците и дори ги замервал с пресни череши, доказвайки по този начин, че можел да излезе от замъка и да се върне без проблеми. Еразъм обаче посрещнал скоро съдбата си. Докато бил в тоалетната, седнал на тоалетната чиния, той бил ударен от гюле. Предполага се, че слуга-предател го бил предал, маркирайки разположението му с малко знаменце, което било използвано от австрийците.

Пещерата зад замъка /Jama pod Predjamskim Gradom) представлява система от галерии с дължина от 6 км., разпределени на четири нива. Голяма част от нея е отворена само за спелеолози, като туристите може да видят около 900 метра от пещерата. По-дълги обиколки, с които може да се достигне до края на Източния пасаж /продължителност 6 часа/ или до Галерията на Еразъм /продължителност 1 час/ може да се осъществят само при предварителна заявка.

Замъкът "Предяма"

На снимката: Пещерата „Предяма“ /автор на снимката: Христо Илиев/;

В близост до касата за билети има обикновен ресторант, от който обаче се разкрива чудесна гледка към целия замък. Така може да отпочинете и да се насладите на вкусно ястие, а пред погледа ви да има чудесна гледка.

Полезна информация за замъка „Предяма”:

Адрес: На 9 км. от Постойна, Словения;

Работно време:

Обиколки в замъка „Предяма” се осъществяват в следните часове:

През януари – обиколки от 10:00 часа до 16:00 часа;

През февруари – обиколки от 10:00 часа до 16.00 часа;

През март – обиколки от 10:00 часа до 16.00 часа;

През април – обиколки от 10:00 часа до 17:00 часа;

През май – обиколки от 9:00 часа до 18.00 часа;

През юни – обиколки от 9:00 часа до 18.00 часа;

През юли – обиколки от 9:00 часа до 19:00 часа;

През август – обиколки от 9:00 часа до 19:00 часа

През септември – обиколки от 9:00 часа до 18:00 часа;

През октомври – обиколки от 10:00 часа до 17:00 часа

През ноември – обиколки от 10:00 часа до 16:00 часа;

През декември – обиколки от 10:00 часа до 16.00 часа;

Цени на входни билети:

Билет за възрастни – 11.90 Евро;

Билет за студенти, ученици – 9.50 Евро;

Билет за деца до 15 години – 7.10 Евро;

Билет за деца до 5 години – 1.00 Евро;

Цени на комбинираните билети за пещерата „Постойна” и замъка „Предяма”:

Билет за възрастни – 31.90 Евро;

Билет за студенти, ученици – 25.50 Евро;

Билет за деца до 15 години – 19.10 Евро;

Билет за деца до 5 години – 2.00 Евро;

Как да стигнете до замъка „Предяма”:

-С автобус /С автобус от Постойна в посока към замъка „Предяма” ще достигнете най-много до Букове. Автобусите се движат през делнични дни, пет пъти на ден/. Букове е само на 2км. североизточно от Предяма/;

-С безплатен автобус /има безплатен транспорт от пещерата Постойна до замъка през юли и август само, като той може да се полза от тези от вас, които са си закупили комбинирани билети за пещерата и замъка/;

Работно време за пещерата под замъка:

Обиколки в пещерата се осъществяват само между май и септември, по време на всички дни от седмицата. Екскурзиите започват в 11:00 часа, 13:00 часа, 15:00 часа и 17:00 часа;

Цени на входни билети за пещерата под замъка „Предяма”:

Билет за възрастен – 8.90 Евро;

Билет за студенти, ученици – 7.10 Евро;

Билет за деца до 15 години – 5.30 Евро;

Билет за деца до 5 години – 1.00 Евро;
В случай че се нуждаете от хотел около Постойна, то може да намерите оферти за настаняване на следния линк:

Оферти за хотели в Постойна;

Благодарение на програмата за сътрудничество между Booking.com и Градовете на Европа/Cities of Europe, при всяка направена през този линк резервация може да си върнете до 10% от сумата на вашата резервация след приключване на вашия престой в избрания хотел.

Замъкът „Предяма“

Важно: Статията предоставя информация за замъка „Предяма“, Словения. Тук ще намерите полезна информация за замъка, какво може да видите вътре, както и информация за работно време за посещения и цени на билетите. Статията е последно обновявана от нашия екип на 04 Септември 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно замъка „Предяма“, Словения, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на замъка, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: