Черна гора – обща информация за държавата

Черна гора

 Черна гора

Обща площ: 13 812 кв.км, от които 1.5% са водна повърхност;

Население: 625 266 души според направена през 2009г. проверка;

Валута: Евро /независимо, че Черна гора не е член на еврозоната, Евро-то е прието за официално разплащателно средство в държавата. По този начин Черна гора се  нарежда до няколко други държави в същото положение-Андора, Косово и….Зимбабве/;

Шенгенско пространство: Не е член;

Държавно устройство: Република;

Национални празници на Черна гора:

21-ви Май- Ден на независимостта;

13-ти Юли- Ден на държавността;

Държавата е една от най-младите европейски държави, след като през 2006г. получава независимост от Сърбия. Историята на Черна гора е дълбоко свързана с тази на Сърбия. Независимо от известната независимост, с която са се ползвали черногорците през вековете, както и независимо, че никога не са били изцяло под контрола на Османската империя /владяла голяма част от Балканския полуостров/, Черна гора след Първата Световна война бива включена в състава на Югославия. След Втората Световна война държавата е една от шестте републики, влизащи в състава на Велика Югославия под управлението на Тито. С разпадането обаче на Югославия и особено след кръвопролитията през 90-те години на 20-ти век, Черна гора започва да се дистанцира от Белград и водената от сърбите политика, за да се стигне до месец май 2006г., когато в Черна гора се провежда референдум, на който над 55% от населението гласува за независимост на Черна гора.

Ако погледнете Черна гора на картата ще видите една малка държава. Нека обаче размерът да не ви подлъгва- Черна гора има какво да предложи на своите посетители. Красиви планински пейзажи, още по-впечатляващо крайбрежие, исторически забележителности и запазени крепости са само част от нещата, които можете да видите тук. Крайбрежието на Черна гора може да се сравни по красота с това на Хърватска, която е доста по-известна като туристическа дестинация. Именно поради тази причина не е случайно, че особено през лятото черногорските курорти са пълни с туристи. Черногорската Ривиера обаче впечатлява не само с чистата вода и красивите плажове, но и с много добре запазените средновековни градове. В това отношение следва да се спомене град Котор, чийто залив се определя от много хора за един от най-красивите в целия свят. Самият град разкрива една добре запазена средновековна крепост, а разходката по тесните градски улички ще ви върне обратно назад във времето. Ако имате сили да изкачите 1500-те стъпала над града, ще може да се насладите на старите крепостни стени, а така също и на красива гледка към самия залив.
По популярност до Котор се нарежда друг крайбрежен град- Будва. Тук са разположени и някой от най-известните плажове на Черна гора. Старият градски център е разположен върху малък полуостров, където може да видите множество исторически забележителности като няколко църкви от 7-ми и 8-ми век- Църквата „Свети Джон“ и Църквата „Санта Мария от Пунта“. Градът също се слави с добре запазената крепост, изградена тук през 1804г.

Независимо, че Черна гора е известна сред туристите главно заради красивото си крайбрежие и плажове, вътрешността на страната също има какво да ви покаже. Част от голямото сладководно езеро Скадар се намира на територията на Черна гора. Превърнато в национален парк, то предлага добри възможности за туризъм сред природата. Особено красиви гледки се откриват и около каньона на река Тара. Бреговете около реката се издигат на места на височина от 1300 метра над нивото на реката. Това е вторият най-дълъг каньон в света и част от списъка на ЮНЕСКО. В рамките на Национален Парк Дурмитор пък може да посетите и известното Черно езеро, като за опорна точка може да ви служи малкото градче Жабляк, използвано от много туристи като „базов лагер“ за разходки из природата.

В случай, че желаете да научите повече информация на забележителностите на Черна гора  и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу:

1/ Херцег Нови;

2/ Рисан;

3/ Котор;

 

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Черна гора –  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Черна гора и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юни 2018г.

Черна гора

В случай че търсите хотел в Черна гора, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно Черна гора, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на държавата, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: