Херцег Нови – малко известното бижу на Черна гора

Герб на Херцег Нови: Херцег Нови

 

Разположен по стръмен склон, намиращ се на устието на Которския залив, град Херцег Нови е бил през 19-ти век любимо място за почивка на аристократичните среди във Виена. Днес градът е изпълнен с бели на цвят вили, обгърнати отвсякъде с цветя и зеленина- глициния, бугенвилия, палми и портокалови дървета растат почти навсякъде из града. Сградите и оформлението на града напомнят днес за авторитета му от една изминала епоха.  Херцег Нови не се слави с историята и очарованието на Котор, нито със суровата жизненост на Будва, но е достатъчно добро място за разглеждане и отдих в рамките на няколко дни. Нещо повече – градът се намира на кратко разстояние с лодка от полуостров Лустика, където са разположени красиви плажове и заливи. Възможностите за туризъм тук се допълват от намиращата се наблизо планина Орйен. Близостта на града до хърватската граница означава също така, че може лесно да си организирате еднодневно пътуване до Дубровник, защото перлата на адриатическа Хърватия отстои само на 50 километра на север от Херцег Нови.

Херцег Нови

На снимката: Старият град на Херцег Нови;

Херцег Нови е домакин на две интересни събития през годината. Първото от тях е Фестивалът на мимозата /Praznik Mimoze/, който се провежда през февруари. Макар и да изглежда доста рано през годината, чрез този фестивал се чества настъпването на пролетта. В града се провеждат редица спортни и цветни мероприятия, а така също и карнавален парад. Другото интересно събитие е Филмовият фестивал  /Filmski Festival/, провеждащ се през септември. По време на фестивала се прожектират филми в Канлъ Куле над Стария град.

Херцег Нови е основан от босненския крал Твърто през 1382г., като чрез основаването на града се осигурява достъп на Босна до морето. Неговата очевидна стратегическа позиция осигурява на града доста бурна история, като доста на брой владетели се сменят в кратък исторически период. Все пак трябва да се отбележи, че това, което днес може да се види в града и което е оцеляло през годините, е построено предимно от венецианците, турците и австро-унгарците. Това определя и доста смесеното архитектурно наследство, представено в микс от архитектурни стилове. Херцег Нови получава сегашното си име в средата на 15-ти век по време на управлението на княз /херцец/ Степан Вукшич Косача- сръбски благородник и управител на Босна, който се заема с укрепването на града. Градът е завладян от турците през 1482г., които , с изключение на кратко прекъсване през 1538г., когато испанците превземат града, управлявали в продължение на още двеста години.

Херцег Нови

На снимката: площад Белависта;

В 1687г. градът попада в ръцете на венецианците, които управлявали до 1797г.- година, през която Херцег Нови пада в австрийски ръце. През следващите години градът бил администриран последователно от руснаци, французи и в крайна сметка от австро-унгарците, които остават тук до края на Първата световна война. Анексиран към провинция Далмация от италианците по време на Втората световна война, Херцег Нови е окончателно освободен от югославски партизански сили през 1943г. и след това е включен в Черна гора. По време на войните през 90-те години на миналия век, градът и регионът са силно засегнати от вълни с бежанци от Босна и Херцеговина. Повечето от тях вече са се върнали обратно и днес Херцег Нови преживява отново сериозен имотен бум, като чуждестранни инвеститори изкупуват недвижими имоти в хълмовете над града.

Как да стигнете до Херцег Нови и полезна туристическа информация:

 Ако нямате личен или нает автомобил, то една от опциите за достигане до Херцег Нови е чрез автобус. Автогарата на града, където пристигат предимно вътрешни линии, както и автобуси от Дубровник, се намира на главния крайбрежен път, носещ името Jadrаnski put. Гарата се намира на само 5 минути пеша от Стария град. Полезна информация може да намерите на: www.hercegnovi.cc.

Местният туристически офис на Херцег Нови се намира на Jova Dabovića 12. Офисът работи през делничните дни от 8.00 часа до 16.00 часа, телефон: 031350820, Einfo@hercegnovi.travel. През лятото се открива и допълнителен офис на площад Николе Дурковица, където може да намерите подробна информация за местните забележителности. Този втори офис работи през юли и август, от 8.00 часа до 22.00 часа.

Ако имате кола под наем или сте с личен автомобил, ще трябва да сте си организирали предварително място за паркиране, защото местата в града не са чак толкова много. Паркирането в града е платено, като са обособени червени зони в най-централните райони и жълти зони в други части на града. Зоните са очертани с линии в съответния цвят.  Червената зона струва 80 цента на час, а  жълтата зона струва 50 цента на час. Можете също така да заплатите за 24 часа на паркинг в жълтата зона за 5.00 Евро. Заплащането на паркирането става чрез смс или с талон. При заплащане на паркинг със смс, трябва да изпишете пълния си регистрационен номер без интервали. Номер за смс в червена зона: 14511, а за жълта зона: 14512. При изтичане на времето за паркиране, ще получите напомнителен смс и ще може да изпратите нов за допълнително време. Освен това може да закупите талон от павилионите за вестници. Талонът се попълва, така както е указано на него, и се поставя на таблото на автомобила.

Ако се чудите по какъв начин да организирате времето си в града, то може да се обърнете към професионалист в тази област. В Херцег Нови има чудесна туристическа агенция, носеща името Black Mountain. Офисът й се намира на крайбрежната алея Setaliste per Danica 41 /031 321968, www.montenegroholiday.com). Агенцията има малък офис и на автогарата, като освен с насоки за организиране на турове до определени обекти, от тук може да си заявите резервации в хотели или кола под наем. Друга добра компания за коли под наем е Горбис, чийто офис се намира на адрес: Njegoševa 64 (031 322085, www.gorbis.com).

Херцег Нови

На снимката: Крайбрежната алея;

Екскурзии с лодка около Херцег Нови:

Лодки потеглят през целия ден от яхтеното пристанище на Херцег Нови и се насочват към Розе (малкото селце, точно на другата страна на залива) и към Лустика. За по-малко 6.00 Евро на човек може да предприемете пътуване с корабче към Лустика или да си резервирате целодневна екскурзия. Ако сте спрете на целодневна екскурзия, то корабчето ще спре на остров Мамула, който се намира точно на входа на залива. Островът е използван в миналото като затвор, като днес може да се разходите из руините и да видите историята на мястото. След острова корабчетата отвеждат туристите до известната Синя пещера, където добрите плувци ще могат дори да скочат във водата и да плуват в самата пещера. За целта е добре да сте се подготвили и да си носите очила, шнорхел и други подобни принадлежности. След освежаващото плуване, корабчето ще потегли по обратния път по протежение на брега към един от най-хубавите местни плажове- Мирище или Заниче. По принцип еднодневните разходки приключват в Херцог Нови към 17.00 часа. Ако искате пък да прекарате целия ден на плажовете около града, то може да се качите на някоя от моторниците, осигуряващи пътуване до най-известните плажове. Билетите също са около 6.00 Евро на човек /двупосочен билет/.

Херцег Нови

На снимката: Остров Мамула;

Къде да отседнете в Херцег Нови:

Независимо, че е един от най-известните курорти по черногорското крайбрежие, Херцег Нови предоставя доста ограничени опции за настаняване. Освен хотелите и другите места за настаняване в града, евентуално може да потърсите място за нощувка в съседното селище Игало, което е сателитно градче на Херцег Нови и се намира на 5 километра западно от града. Тук цените са по-ниски, но и качеството на местата за настаняване не от най-високо ниво, като повечето от хотелите се нуждаят от реновация.

Любителите на къмпинга може да се възползват от един приличен такъв в Херцег Нови- това е Autocamp Zelenika, който работи в периода април-октомври. Къмпингът се намира в предградие на Херцег Нови, на разстояние от около 2-3 км. Ако не сте си решили въпроса с нощувките предварително и се чудите на място къде да запазите стая, най-добре се обърнете към местния туристически офис или някоя местна туристическа агенция.

Ако търсите място за нощувка в Херцег Нови, то винаги може да проверите на сайта Booking.com като кликнете на следния линк.

Херцег Нови

На снимката: Синята пещера;

Храни и напитки:

Градът се слави с концентрация на отлични ресторанти по и в близост до брега, които обикновено предлагат чудесни морски дарове. Тук също има изобилие и от места тип „снек-барове”. Повечето от баровете, където може да седнете и да пийнете нещо, са съсредоточени около крайбрежната алея Setaliste pet Danika. Препоръчваме ви да опитате Cafe Nautica, което разполага с голям избор от континентална наливна бира, или Yachting Club (031 / 324 014), където има голям избор от вина, а така също и музика на живо през лятото. Срещу него се намира и друго приятно място- Sport Café, което е препълнено от любители на бирата в късните часове на деня. Чудесни кафенета са съсредоточено около площад Николе Дурковица и площад Херцег Стиепан. Повечето от тези места работят до ранните часове след полунощ.

Основни забележителности в Херцег Нови:

Когато говорим за забележителности в Херцег Нови, освен чудните плажове и подземни морски пещери, задължително трябва да обърнем внимание и на няколко от чудесните исторически забележителности на града. На първо място заслужава да се спомене Стария град на Херцег Нови. Най-доброто място да започнете разходката из града е малкият централен площад, носещ името Николе Дурковица.  На изтол от него се намира входа към Стария град. Заслужава се да разгледате и площад Херцег Стиепан- малко квадратно пространство, оформено от ниски, ярко-бели каменни къщички и изпълнено с кафенета. Недалеч е и часовниковата кула /Сахат Кула/, издигната през 1850г. Важна част от Стария град на Херцег Нови е църквата „Свети Архангел Михаил”, около която има две огромни палми. Изглеждаща доста по-възрастна от своите 100 години /построена е през 1900г./, тази кремаво-бяла конструкция се разпознава по нейните кули. Интериорът на църквата е също много впечатляващ, особено със златната мозайка при портала, синият купол, както и белият мраморен олтар с издълбани флорални значи и икони на почитаните светци. Точно пред църквата се намира фонтанът Карача – прекрасна каменна структура, от която бликва хладна питейна вода.

Херцег Нови

На снимката: Канлъ Кула;

Северната и южната част на Стария град са заградени от обемни укрепления, които някога са били свързани с градските стени. На север се намира датиращата от 16-ти век Канлъ Кула, чието име преведено означава „Кървавата кула” – макар и да има отбранителен характер, тази крепост е служила предимно като затвор при управлението на турците. Днес това място се използва за представяне на открити театрални постановки, като от нея се разкрива гледка към целия залив и полуостров Лустика. Друга важна крепост в града е Forte Mare, или морският форт. Тя е по-малко внушителна от Канлъ Кула, но също е била с изключително отбранително значение срещу вражески нашестия.
Втората важна местна забележителност, която няма как да пропуснете, е крайбрежната алея на Херцег Нови, носеща името Сеталище пет Даница /Setaliste pet Danica/. Крайбрежната алея започва от Forte Marte и преминава по цялата дължина на брега, достигайки чак до Игало, или на около 5 км. от града. Може да ви прозвучи странно, но в периода 1936г.-67г., крайбрежната алея всъщност е била железопътна линия, за което свидетелства и бившата сграда на местната гара, намираща се срещу яхтеното пристанище /днес функционира като малък хотелските комплекс/. На крайбрежната алея ще намерите най-оживените местни ресторанти, барове и кафенета.

Херцег Нови

На снимката: Църквата „Свети Архангел Михаил“;

На 1 км от яхтеното пристанище, значи ще ви насочат към градския музей  (Grad Muzej; всеки ден от 9.00 часа до 17.00 часа), чиито експонати основно се фокусират върху морското наследство на града, с картини, костюми и навигационно оборудване, въпреки че има и страхотна колекция от дървени икони. Ако продължите нагоре след музея, ще стигнете до улица Njegoševa 65, където е къщата на Иво Андрич (1892-1975г.). Смятан от мнозина за най-добрия писател на 20-ти век в бившите югославски републики, роденият в Босна автор е създал богати истории за живота в тази страна при османското управление. Особено известно е произведението му „Мостът над Дрина”, донесло му Нобелова награда през 1961г. Къщата днес е ресторант, но все още желаещи може да се качат на горния етаж, където има селекция от негови книги и фотографии.

Високо над Херцег Нови се намира датиращият от 16-ти век Испански форт (Tvrđava Španjola), наречен така от испанците, които за кратко време окупирали района през 1538г. Всъщност работата по форта била завършена от турците, които превзели града след това.

Днес състоянието на форта не е от най-добрите, като огромните кръгли бастиони и дебели стени малко или много прикриват разрухата в това място, което е допълнително засегнато и от земетресението от 1979г. Въпреки това си заслужава да се изкачите до горе заради гледката, която се открива към града. За да стигнете до форта, тръгнете от площад Николе Дурковица, преминете по Сима Матавуля и през тунела, а след това отново нагоре по Србина за около 15 минути, преди да ви се наложи да завиете по необозначена улица. За съжаление знаците, сочещи форта, не са много на брой.

Ако решите да си спестите 20-те минути изкачване до испанския форт, то може да се разходите за 20 минути на изток от града, следвайки улиците Сава Ковачевица и Браце Гракалич. Тук на един горист хълм до пътя се намира манастирът Савина. Основан през седемнадесети век от монаси-бежанци от Требине (в днешна Босна и Херцеговина), манастирът има две съседни църкви, посветени на Успение Богоридично.По-голямата от църквите представлява микс от византийски стил и барок, като е построена от добре изработени каменни блокове от хърватския остров Корчула. Църквата се слави и с красивата си камбанария и розетка над портика. Изчистеният интериор на църквата притежава 15-метров иконостас и огромен позлатен полилей. По-малката от двете църкви не се отличава в архитектурно отношение с нещо по-особено, но следва все пак да се отбележат фреските вътре, датиращи о 15-ти век. На тях са изобразени големи празници, както и страданията на Христос. Едва видим надпис над портала сочи, че църквата датира по всяка вероятност от 1030г. Ако от манастирския комплекс преминете през гробището и продължите нагоре през гората, ще се изкачите след няколко минути до друг хълм, където се намира малката църква „Свети Сава”. Според източници тя датира от 13-ти или 15-ти век. От тук има прекрасна гледка гледа надолу над манастира и към залива. Един от най-ценните предмети тук е кристален кръст от 13-ти век, за който се предполага, че е притежаван от самия Св. Сава.

Херцег Нови

На снимката: Манастирът Савина;

Повече информация за Херцег Нови може да бъде намерена на следния интернет адрес: www.visit-montenegro.com;

Ако планирате да пътувате с автомобил в тази част на Европа, може да намерите интересна информация за автомобилна обиколка в следната тема на нашия сайт.

Ако търсите място за нощувка в Херцег Нови, то винаги може да проверите на сайта Booking.com като кликнете тук. Ако резервирате през така посочения линк, ще имате възможност да получите обратно до 3% от стойността на вашата резервация!

Херцег Нови

Важно: Статията предоставя информация за Херцег Нови, Черна гора. Тук ще намерите полезна информация за града, за неговото разположение, как да достигнете до него, информация за най-доброто време за посещение, местни фестивали,  както и информация за забележителностите на Херцег Нови. Статията е последно обновявана от нашия екип на 08 Юли 2016г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно Херцег Нови, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението му, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около града в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около града, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: