Дворецът Алказар – град Севиля, Испания

Дворецът Алказар е една от най-впечатляващите забележителности на Севиля и част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. На мястото на сегашния дворец някога се е издигала мавърска крепост. Крал Педро Първи („жестокият”) започва изграждането на съвременния дворцов комплекс върху нейните развалини. За построяването на Алказар е използван трудът на морилски работници, поради което той се явява един от ярките образци на стила мудехар. По-късно християнските владетели добавят нещо от себе си, допринасяйки за уникалния облик на Алказар. Дворецът и до ден днешен се използва като официална резиденция на испанското кралско семейство по време на визитите му в Севиля.

Дворецът Алказар

На снимката: Дворецът Алказар отвън;

Вътрешната част на сградата е организирана около два основни двора – Дворът на девойките и Дворът на куклите. Дворът на девойките се свързва с предание, според което маврите са получавали по 100 девици годишен данък от християнските владетели на Иберия. В центъра му се намира правоъгълен воден басейн, заобиколен от градини. Дворът е използван от режисьора Ридли Скор по време на снимките на Небесно царство, в който той е използван за двора на Йерусалимския крал. Вторият етаж на Двора на девойките е изграден по времето на Карл Пети. При декорацията му се забелязва влиянието на италианския ренесанс, но отново са включени и елементи от стила мудехар. Този двор се е използвал предимно за обществени мероприятия, докато Дворът на куклите за семейни.

Дворецът Алказар
На снимката: Дворът на девойките;

От стаите в двореца интерес представляват Залата на посланиците, богато декорирана с гипс и мозайка. Освен нея известни са и баните на Доня Мария де Падиля. Доня Мария де Падиля била омъжена женa, в която Педро Първи се влюбил, поради което убил мъжа й. Тя обаче, за да се спаси от домогванията на краля, поляла лицето си с вряла вода и по този начин се обезобразила. Баните в действителност представляват резервоар за дъждовна вода.

Освен като постройка, дворецът Алказар впечатлява и с разкошния си парк,  състоящ се от множество градини във всевъзможни стилове. От тях по-известни са английската градина и градината на поетите. Всички те са оградени от висока и здрава крепостна стена.

Дворецът Алказар

На снимката: Част от градините към двореца;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: Patio de Banderas, Севиля 41004, Испания;

Работно време:

Октомври – Март От понеделник до неделя, от 9.30 – 17.00
Април – Септември От понеделник до неделя, от 9.30 – 19.00

Затворен на 1-ви и 6-ти Януари, Разпети петък и 25-ти Декември

Цени на билетите:

Нормален билет 11.50 евро
Пенсионери и студенти между 17 и 25 г. 3.00 евро
Хора с увреждания, под 16г., родени или живущи в град Севиля безплатно





Важно: Страницата разглежда подробно двореца Алказар, една от забележителностите на испанския град Севиля-историческа справка, адрес на двореца, цена на входните билети за двореца Алказар, работно време за посещения. Статията е последно обновена от нашия екип на 28 Юни 2018г.

Дворецът Алказар

В случай че търсите хотел в Севиля, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:



Booking.com

По-долу може да видите интерактивна карта относно двореца Алказар в Севиля, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на двореца, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: