Църквата Свети Кайетан – град Мюнхен, Германия

За да отпразнуват раждането на дългоочаквания си син през 1662г. курфюрст Фердинанд и съпругата му Хенриет Аделаид Савойска поръчали построяването на църква и манастир за Театинския орден. Те били проектирани от Антонио Барели от Болоня, който искал това да бъде най-добрият и най-богато украсен храм. Работата започва през 1663г. Църквата била също проектирана да служи като параклис за кралския двор. Като модел при нейното изграждане била използвана църквата „Сан Андреа дела Вале” в Рим. По този начин една типична сграда от римски барок се появила в Мюнхен.

Църквата "Свети Кайетан"

На снимката: Църквата Свети Кайетан, Мюнхен;

Сградата е цилиндрично-сводеста кръстовидна базилика с апсида, с купол над кръстовидното кръстосване и аркади, отварящи се към страничните параклиси. От 1675г. работа била наблюдавана от Енрико Зукали, който приключва строежа на купола, а освен това проектира интериора и добавя две кули-близнаци, които не били част от първоначалния план на Барели. Почти 100 години по-късно завършването на фасадата е поверено Кювилие и сина му, които завършили работата през 1765г.

Църквата "Свети Кайетан"

На снимката: Интериорът на църквата, отличаващ се със своята изчистеност;
Отличителната формата на църквата донася значително разнообразие на градския пейзаж в Мюнхен. Огромните куполи на кулите са високи 70 м (230 фута). Волутите на кулите са вдъхновени от тези на църквата „Санта Мария делла Салют” във Венеция. Бароковата фасада на Кювилие е изтеглена напред и „разбита” от пиластри и корнизи. Тук може да се видят и ниши в нея с фигурите на Фердинанд и Аделаид, Максимилиан и Кайетан, покровител на църквата.

Църквата "Свети Кайетан"

На снимката: Стените на църквата и куполът са богато декорирани със статуи;

Портикът на църквата съдържа картуш с гербове, включително и тези на Бавария и Саксония. Белият интериор, който контрастира с черните изповедални и амвона, е украсена с чудесна мазилка, алегорични фигури и ангели. Основният олтар е ограден от усукани колони. В криптата се намират гробниците на херцозите и кралете на Бавария, сред които основателите на църквата и техния син Максимилиан Емануел и съпругата му Тереза ​​Кунигунда Собиеска.

Полезна информация за тази забележителност:

Адрес: Salvatorplatz 2а, 80333 Мюнхен, Германия;

Телефон: +49 89 2106960;

Как да стигнете до църквата:

-Чрез трамвай /линии 19 и N19 да спирка Nationaltheater/;

-Чрез S-Bahn /станция Мариенплац, линии 1, 2, 3, 4, 6, 7 и 8, като ще трябва да ходите в продължение на 10 минути до църквата/;

-Чрез U-Bahn /спирка Odeonplatz/;

Работно време:

Всеки ден, от 6.30 часа до 20.00 часа;

Света литургия по принцип се провежда в 7.00 часа, 17:30 часа и 19.00 часа;

Цени на входни билети:

Вход свободен;
Църквата Свети Кайетан

Важно: Статията предоставя информация за църквата Свети Кайетан  в град Мюнхен, Германия. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението на църквата, как да стигнете до нея, както и информация за работното време за посещения и цена на входните билети. Статията е последно обновявана от нашия екип на 03 Септември 2018г.

В случай че търсите хотел в Мюнхен, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com