Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат – с. Добърско, България

Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат в село Добърско е построена и изрисувана през 1614 година. Основната конструкция е дълга осем и половина метра, широка почти седем и висока едва пет, с двускатен покрив, съобразно тогавашното османско законодателство. На фасадата на църквата може да се видят издълбани два кръста, което предвид османския период на изграждане на сградата, е представлявало доста дръзко решение. На един от каменните блокове пък ясно личи свастика-символ на слънцето и благоденствието с древен ирански произход. Според учените този символ е пренесен тук с първите войнишки, заселени на границата с Византия. Почти всички надписи по фреските са на български език, въпреки че официален в църковните институции по това време е гръцкият.

Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат

На снимката: Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат;
В самата църква особено внимание заслужават два стенописа. Единият от тях е „Преображение Господне“, където Исус отлита към небето с нещо, което по форма наподобява съвременна космическа ракета. Необичайно е вътрешното разпределение на църквата: вместо еднокорабна строителите са изградили сложна трикорабна базилика, което като архитектурно решение е било характерно за Първото българско царство. Счита се, че това е ясен знак, че строителите най-вероятно са възстановили тук църква, която е била построена на същото място през епохата на цар Борис Първи, цар Симеон Велики или цар Самуил, когато този край трайно е бил в пределите на България.

Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат

На снимката: „Исус възкресява мъртвите“- стенопис в църквата;

Изображенията в църквата са 460 на брой и заемат цялото вътрешно пространство. Те са се запазили в много добро състояние независимо от трудните времена по време на турското робство.  Много от фреските са свидетелства за патриотичните чувства на техните създатели. Изобразен е даже загиналият за вярата само няколко десетилетия преди това свети Георги Нови Софийски.Прави впечатление още, че войниците в редица сцени са със западно въоръжение – алебарди, шлемове, а корабите са венециански галери – очевидно отглас от прочутата морска битка през 1571 година при Лепанто, където три четвърти от екипажите и бойците на венецианския флот са православни българи, гърци и сърби. Изобразени са и редица католически светци, между които римският папа Силвестър.

Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат

На снимката: Друг от добре запазените стенописи;

Полезна информация за забележителността:

Адрес: с. Добърско, България;

Телефон: (+359) 896696854;

Работно време:

Зимно време, от 9.30 до 17.30 часа, като касата затваря в 17.00ч.;

Лятно време, от 9.30 до 18.00 часа, като касата затваря в 17.30 часа;

Вход за посещения с беседи:

За възрастни- 5.00 лева; за посетители с деца- 3.00 лева; за ученици и студенти- 1.00 лев;

Входът е безплатен:
– за хора със специфични потребности
– за деца в предучилищна възраст
Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат

Важно: Статията предоставя информация за Църквата Свети Теодор Тирон и Свети Тодор Стратилат, България. Тук ще намерите исторически данни за забележителността, информация за местоположението й, как да стигнете до тази забележителност. Статията е последно обновявана от нашия екип на 24 Август 2018г.

По-долу може да видите интерактивна карта относно църквата „Св. Теодор Тирон и Св. Тодор Стратилат“, България , която ви позволява да се ориентирате не само относно разположението на тази забележителност, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика около забележителността в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване около забележителността, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути до нея: