Вайкерсхайм – вдъхновение от Версай

На 40 км. южно от Вюрцбург се намира още едно от по-малко известните бижута, разположени по протежение или около немския Романтичен път – Вайкерсхайм. Архитектурата на това крайречно градче датира почти изцяло от 18-ти век. Това е един от най-еднообразните в стилистично отношение градчета по Романтичния път, а трябва да се отбележи и че Вайкерсхайм се слави и с един от най-могъщите замъци в тази част на Германия.

Вайкерсхайм

На снимката: Центърът на градчето със сградата на местното кметство;

Как да стигнете до Вайкерсхайм:

Ако пътувате с автомобил по протежение на Романтичния път и сте били във Вюрцбург, то от последния град трябва да продължите по шосе 19 в южна посока. Западно от Вайкерсхайм се намира доста по-големия град Бад Мергентхайм – от тук трябва да карате отново по шосе 19 на североизток и след това да продължите по по-малкия път L2251. До Вайкерсхайм има редовни влакове от Вюрцбург, които пътувате през целия ден на интервали между 1 и 2 часа. Времето на пътуване е 40 минути. Тук пристигат и влакове от разположения на югозапад град Щутгарт, като пътуването от там до Вайкерсхайм е около 90 минути. Информация за железопътните разписания може да намерите на www.bahn.de.

Туристическа информация:

Туристическият офис в града се намира на Марктплац 7. Той е отворен от април до октомври /понеделник до петък от 9:30 до 17:30 часа/ и от ноември до март /от понеделник до четвъртък от 9.00 до 17.00 часа, а в петък от 9.00 часа до 13.00 часа/.

Разходка из забележителностите на града:

В годините на своето създаване и укрепване, съществуването на Вайкерсхайм зависело изключително много от местния замък – Schloss Weikersheim. Изграждането на замъка е започнато през 1586г. и завършва около 100 години по-късно. При завършването си обаче – дали изненадващо или не – замъкът нямал почти нищо общо с бароковия стил, който бил доста популярен по онова време в други части на Германия. Когато Лудвиг II установява Вайкерсхайм като резиденция за пребиваване на неговото семейство, той наредил старият замък да бъде заменен с нов, изграден в Ренесансов стил.

Вайкерсхайм

На снимката: Замъкът на Вайкерсхайм;

Замъкът се намира на Шлосщрасе и може да се посети между април и октомври, от 9.00 часа до 18.00 часа, както и от ноември до края на март – от 10.00 часа до 12.00 часа и от 13.00 часа до 17.00 часа. Замъкът може да се посети само като част от организиран тур с екскурзовод, докато неговите градини може да се посетят свободно. Билетът за градините и замъка струва 6.50 Евро за възрастни, а намаленият билет е 3.50 Евро. Семеен билет се предлага на цена 16.30 Евро. Ако искате да посетите само градините, то цената варира между 2.50 и 3.50 Евро в зависимост от това дали ще ги посетите през летния/есенен период или през зимния период.

Вайкерсхайм

На снимката: Залата на рицарите;

Най-съществената част от интериора на замъка е т.нар. Зала на рицарите /Rittersaal/. Залата е завършена през 1603г. и показва прехода между бароковия и по-ранния ренесансов  стил. Това е най-разкошната зала за банкети, построена някога в Германия. Забележете барелефите от животни, красящи стените на залата. На входната врата на залата е издълбана сцена от битка с турците. Замъкът съдържа и една от най-забележителните колекции на антични мебели. Колекцията обхваща период от над 2 века, като най-старите предмети в нея датират още от 1550г. Както отбелязахме и по-горе, замъкът разполага и с градини, на които също ви препоръчваме да отделите време. Последните са добре запазени и се поддържат, особено през летния/есенен период.

Вайкерсхайм

На снимката: За градините на замъка се твърди, че са вдъхновени от градините на Версай;

Докато се разхождате из Вайкерсхайм, отидете и до разположения недалеч от замъка Марктплац – това е пазарният площад на града, изграден в полукръгла форма. Датира от началото на 18-ти век и представлява чудесна гледка.
Важно: Статията предоставя информация за град Вайкерсхайм, Германия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, транспорт, забележителности, местни фестивали. Статията е последно обновявана от нашия екип на 27 Септември 2017г.

Търсите хотел в град Вайкерсхайм?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

Хареса ли ви съдържанието на статията? Ако имате някакви забележки, препоръки или просто се нуждаете от допълнителен съвет относно посещението и разглеждането на града и района, не се колебайте да се свържете с нас на info@cities-of-europe.com! 

Вайкерсхайм

По-долу може да видите интерактивна карта относно град Вайкерсхайм, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: