Испания – обща информация за държавата

Испания

ИСПАНИЯ:

Година на присъединяване на държавата към ЕС: 1986г.;

Столица: Мадрид;

Обща площ: 504 782 кв.км.;

Население: 43 800 000;

Валута: евро;

Шенгенско пространство: член на Шенгенското пространство от 1991г.;

Национални празници на Испания:

6-ти Януари – Денят на Кралете. Това е денят, който испанските деца очакват с нетърпение. Той е еквивалент на Коледа, тъй като на този ден те получават подаръци, донесени от Тримата Крале (мъдреци). Денят на тримата крале се предшества от шествието на Тримата Крале, което се провежда вечерта на 5-ти януари, когато щедро се раздават играчки, шоколади и други лакомства на децата (а и на родителите), излезли да гледат шествието по улиците на испанските градове. Някои силно вярващи деца дори оставят обувките си пред вратите  на домовете си, напълнени с моркови и слама, надявайки се, че Балтазар (единият от кралете, яздещ магаре), ще ги напълни с подаръци.

20-ти Януари – Денят на Сан Себастиян. Денят на светеца се отбелязва с паради, спортни събития и боеве с бикове из цяла Испания и особено в града, носещ името му.

12-ти-19-ти Март – Лас Фалас. Това е известен празник, провеждащ се във Валенсия. Той следва средновековната традиция, при коята пролетта хората са изнасяли на улицата и са изгаряли старите си вещи, ползвани през зимата. Днес вместо самите стари вещи се изнасят фаи – фигури, направени от тези вещи, които по-късно биват изгаряни.

23-ти Април – Празникът на Сан Джорди. Това е каталунският еквивалент на Свети Валентин. На този ден жените подаряват на мъжете книги, а мъжете подаряват на жените рози.

25-ти  Юли – Празникът на Сантяго. Този ден бележи краят на известния поклоннически път „Камино”, започващ от Франция и завършващ в Сантяго де Кампостела. По време на празника улиците на града са изпълнени с музиканти и артисти.

12-ти Октомври – национален празник на Испания. На този ден всяка година испанците отбелязват откриването на Америка от Христофор Колумб.

6-ти Октомври – Ден на конституцията.Booking.com

Испания е страна с богата история. Доказателство за това са множеството исторически и културни паметници, които и до днес будят възхита. Да си турист в Испания е доста лесно. Възможностите, които тя предлага за туризъм, могат да задоволят капризите и предпочитанията на всеки.

Любителите морето могат да избират сред не малкото красиви плажове на Испания като Коста Дорада, Коста Брава (Скалистият бряг) и Коста дел Сол (Слънчевият бряг) или пък да се насочат към някой от испанските острови като Палма де Майорка, Ибиса, Канарските острови. Всички те предлагат чисти пясъчни ивици, кристални води и множество забавления.

Любителите на културния тип туризъм могат да се запознаят с останките от различни исторически епохи, свързани с различни религии и владетели – акведуктите на древните римляни, възхитителните дворци и градини на маврите, средновековните крепости от времето на тамплиерите. Испания е известна и с богатите си колекции от произведения на изкуството, принадлежащи на Дали, Ел Греко, Веласкес и други, които са изложения в известните й музеи като „Прадо“ в Мадрид, този на Пикасо в Барселона, музея на Ел Греко в Толедо.

Гастрономите също няма да останат разочаровани. Испанската кухня е резултат от различните култури, населявали територията на днешна Испания – финикийците оставят сосовете, гърците зехтинът, евреите също внасят собствени елементи. Има някои рецепти, които обаче могат да се определят като общи, тъй като се срещат из цялата страна – такива са тортилята, гаспачото, паелята.

В случай, че желаете да получите повече информация за забележителностите на Испания и нейните основни градове, моля обърнете внимание на информацията по-долу, която ще ви отведе до красотите на следните по-големи испански градове:

spain-1 spain-2 spain-3 spain-4

spain-5 spain-6 spain-7 spain-8

spain-9 spain-10 spain-11 spain-12

spain-13

Важно: Страницата разглежда подробно европейската държава Испания-  информация, официални празници, транспорт, традиционни храни, обичаи, история, най-известните градове на Испания и техните забележителности. Статията е последно обновена от нашия екип на 27 Юли 2018г.

В случай че търсите хотел в Испания, може да направите резервация чрез формата за търсене на оферти на Booking.com по-долу и да се възползвате от възстановяване на сума между 3% и 10% от стойността на вашата резервация след приключване на вашия престой в хотела. Повече може да прочетете в раздела „Как да резервираме хотел по-евтино“:Booking.com