Какамо, остров Сицилия

Освен Химера, недалеч от градчето Термини Имерезе се намира още едно интересно място – Какамо. На любителите на места, запазили своята средновековна романтика, мястото определено ще се хареса. Средновековният дух продължава да живее в Кастело Какамо /Castello Cáccamo/, представляващ огромна крепост от 12-ти век, от където се открива чудесна гледка към долината на река Сан Леонардо. Това е най-голямата крепост в Сицилия и една от най-величествените в цяла южна Италия.

Какамо

На снимката: Какамо, остров Сицилия;

Издигаща се над спокойното селце Какамо, огромната крепост е построена от норманите на мястото на по-стара сарацинска крепост. Входът е от Виа Термитана /Via Termitana/ по скалист склон. С масивните си кули и бойници, построеният от сив камък замък прилича по-скоро на излязъл от филм на Дисни, отколкото на реално място. Разполага със 130 стаи, от които особено впечатляваща е Зала дела Конгура /Sala della Congiura/. Можете да посетите театралната зала, дворцовия параклис, къщичката на портала, централното укрепление, залата на рицарите и други. Макар че интериорът на замъка на места е доста безличен, заслужава си да се посети, особено заради панорамната гледка от кулата Торе Мастра.

КакамоНа снимката: Кастело Какамо;

 

Кастело Какамо се намира на около 12 км. южно от Термини Имерезе и на 52 километра югоизточно от Палермо. Ако се движите по магистралата Палермо-Катаня, то изходът за Какамо е добре обозначен. До тук може да се стигне и с автобус от Термини Имерезе, като превозните средства потеглят от ж.п. гарата. Замъкът е отворен всеки ден от вторник до неделя, от 9.00 часа до 13.00 часа и от 15.00 часа до 19.00 часа. Входната такса е 4.00 Евро, а всяка първа неделя на месеца входът е безплатен. Замъкът не може да се посети в понеделник.

На снимката: Какамо със замъка, красиво осветени нощем;

На снимките: Из двора на замъка Какамо;

След като разгледате замъка, което нормално отнема около час-час и половина, може да продължите с разглеждането на средновековното селище. В основата на обиколката ви ще се превърне главният площад Пиаца Дуомо, който е изграден на две нива. На по-високото ниво се намира цял комплекс от структури, сред които и датиращият от 17-ти век. Палацо дел Монте ди Пиета. Около него може да видите Киеза деле Аниме Санте дел Пургаторио /отдясно/ и Ораторио дел Сантисимо Сакраменто /отляво/.

На западната страна на площада се намира най-интересната градска църква – Киеза Мадре. Църквата може да се посети от понеделник до събота, от 8.00 часа до 13.00 часа. Църквата датира от 1090г., но е била значително реновирана през 15-ти век, а през следващите векове е „подложена“ на значително промени в бароков стил. Тук може да видите интересни съкровища, сред които картина от 1641 г. на Матия Стомер, наречена „Чудото на Сант‘Исидоро Агрикола“.

На снимката: Пиаца дел Дуомо с Киеза Мадре;

Туристически офис в Какамо:

Туристическият офис в града се намира на Пиаца Дуомо. Той е отворен през юли и август, понеделник и петък, от 7.30 часа до 14.00 часа; вторник-четвъртък, от 7:30 часа до 14:00 часа и от 15.00 часа до 18:00 часа. От септември до юни, офисът работи както следва: сряда и петък,  от 8:00 часа до 14:00 часа; вторник и четвъртък, от 8:00 часа до 14:00 часа и от 15.00 часа до 18.00 часа;

Какамо

На снимката: Киеза Мадре /снимката е собственост на 10 AMO LA SICILIA/;

Заведения в Какамо:

Ако след обиколката из градчето се почувствате гладни, то не се „въоръжавайте“ с прекалено големи очаквания за заведенията тук. Броят на местните ресторанти е ограничен. Като най-добро място за хапване се определя „ А Кастелана“ /A Castellana/, намиращ  се на Пиаца Кадути 4, или по-точно в бившите конюшни на замъка на града. Тук може да намерите традиционни местни ястия на добри цени. Има голямо разнообразие от паста и пици.
Важно: Статията предоставя информация за град Какамо – остров Сицилия, Италия. Тук ще намерите полезна информация за града – история, разположение, настаняване, информация за забележителностите на града. Статията е последно обновявана от нашия екип на 17 Май 2017г.

Търсите хотел в Какамо?Резервирайте в Booking.com чрез този бутон и вземете до 10% от стойността на резервацията си обратно

 

Какамо

По-долу може да видите интерактивна карта относно Какамо – Италия, която ви позволява да се ориентирате по-добре относно разположението на града, но също така ви предлага три интересни опции- да получите информация за трафика из района в момента /кои са натоварените пътища и кои улици са по-малко натоварени/, да получите информация относно най-добрите пътища за транзитно преминаване из района, а така също да получите информация и относно велосипедните маршрути в района: